Barn

Barbie – en odödlig klassiker

När den första Barbiedockan introducerades till marknaden under sent 50-tal så var det många som trodde att det skulle bli en total flopp. Fram till dess så hade dockor för barn alltid varit utformade som bebisar. Men i och med att barnen kunde se sig själva i en äldre docka så blev Barbie snabbt oerhört populär.

Sedan dess så Barbie blivit en utav världens mest kända och ikoniska leksaker. Barbiedockan har haft en lång och intressant historia sedan den först introducerades till marknaden. Idag så är Barbie oerhört populärt i hela världen, men dockan har förändrats en hel del sedan den första varianten. Läs vidare för att få dig en snabbkurs i hur Barbie har utvecklats över de dryga 80 år som hon har funnits på marknaden.

De första Barbiedockorna

När Ruth Handler besökte Tyskland under 50 talet så la hon märke till att många av barnen som hon såg på gatorna lekte med små dockor som avbildade vuxna människor. Hon lade märke till detta eftersom hon hade två små flickor, och de enda dockorna som fanns att köpa på den amerikanska marknaden avbildade bebisar. Hon köpte med sig två dockor hem till sina döttrar, men även för att kunna visa sin man. Han satt nämligen i styrelsen för Matel, ett leksaksföretag.

Efter mycket övertalningar och påstretande från Ruths sida så introducerade Matel sedan dockan 1959. Den blev direkt en braksuccé och Matel kunde knappt hålla dockorna på hyllorna.  Den första dockan fanns som brunett och blondin och kom med ett ombyte.

Barbie idag

Ruth Handler menar att barn tycker så mycket om Barbiedockorna så mycket eftersom de kan se sig själva i dockan. Istället för att “ta hand” om ett barn så kan de se sig själva i dockan och leka om alla möjliga olika saker.

Detta är sant även idag. Som tur är så finns det idag inte bara Brunetter och Blondiner att välja bland när man ska köpa en Barbie. Idag så finns det dockor som avbildar olika nationaliteter och hudfärger. Barbie har olika inspirerande jobb, och har gjort mycket för att skaka av sig sitt kontroversiella rykte.

En sak är dock säker: Barbie är här för att stanna.